فهرست مطالب

شاخص کارآفرینی - پیاپی 3 (بهار 1396)

نشریه شاخص کارآفرینی
پیاپی 3 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/12
  • تعداد عناوین: 5
|
  • رتبه بندی مولفه های کارآفرینانه در مدیریت کلاس جهانی پروژه ای فنی و مهندسی خارج از کشور
    عبدالنبی قیم صفحه 11

    با توجه به افزایش سریع رقبای جدید و ایجاد حس بی‌اعتمادی نسبت به شیوه‌های مدیریت سنتی در شرکت‌ها، ضرورت کارآفرینی در سازمان‌ها بیش از پیش احساس می شود. در این ارتباط است که سازمان‌های پویا، کشف و پرورش افراد خلاق و کارآفرین را در دستور کار خود دارند. هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی مولفه‌های کارآفرینانه در مدیریت کلاس جهانی  پروژه‌های فنی و مهندسی خارج از کشور است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، به لحاظ ماهیت توصیفی - همبستگی و از نظر روش گرداوری داده ها پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق متشکل از صاحب نظران و اساتید دانشگاه ها در حوزه مدیریت بحران اجرای پروژه‌های فنی و مهندسی خارج از کشور و مدیران و دست اندرکاران و کارشناسان این قبیل پروژه ها که سابقه صدور خدمات فنی و مهندسی داشته اند به تعداد200 نفر و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 125 نفر بوده است. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده که شامل هفت عامل کارآفرینانه است . از این میان شش عامل سازمانی، مدیریتی، سیاسی، قوانین  و مقررات، فرهنگی و اقتصادی به عنوان مولفه های کارآفرینانه اجرای پروژه های خارج از کشور و یک عامل به عنوان عامل کلاس جهانی سازمان ها است. 61 سوال در قالب طیف پنج گزینه ای لیکرت تنظیم شده و روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که به ترتیب عوامل سازمانی، مدیریتی، سیاسی، قوانین و مقررات، فرهنگی و اقتصادی در موفقیت پروژه های فنی و مهندسی خارج از کشور و دستیابی به کلاس جهانی سازمان ها،  تاثیر گذارند و موجب کارآفرینی می شوند.

    کلیدواژگان: رتبه بندی، مولفه های کارآفرینانه، مدیریت کلاس جهانی، پروژه های فنی و مهندسی، پروژه های خارج ازکشور
  • مدیریت و رتبه بندی ریسک های تامین تجهیزات در پروژه های EPC با استفاده از تکنیک FMEA فازی (مطالعه موردی: پروژه گنداله سازی شرکت سازه های صنعتی آذران)
    فهیمه حسن آبادی، مقداد محمدعلی جهرمی * صفحه 37

    امروزه نوآوری و کارآفرینی از ابزارهای پیشرفت اقتصادی کشورها شمرده می شود و مفهومی است که همراه با ریسک وجود دارد. شناسایی و مدیریت ریسک یکی از رویکردهای جدید مدیریتی است که برای تقویت و ارتقای اثربخشی سازمانها مورد استفاده قرار می گیرد. در پی پیشرفت دانش مدیریت پروژه،کارفرماها جهت مدیریت و کنترل ریسک به بستن قراردادهای مهندسی، تامین و ساخت1روی آوردند. در این نوع قراردادها، تامین تجهیزات2 یکی از پر ریسک ترین و پر چالش‌ترین و پرهزینه ترین بخش ها است که می بایست به ارزیابی ریسک این بخش با توجه به اهمیت انجام پروژه های صنعتی جهت دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی کشور، پرداخت. در این مقاله با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای 39 ریسک موثر شناسایی شده و پس از آن با استفاده از روش تجزیه و تحلیل حالات بالقوه شکست فازی نسبت به رتبه بندی ریسک های پروژه اقدام گردیده است. با توجه به یافته ها، ریسک های خطای ساخت تجهیزات، تاخیر در تمدید گشایش اعتبار به دلیل مسایل سیاسی و وجود بروکراسی اداری و عدم هماهنگی بین قسمتهای درگیر در پروژه به ترتیب رتبه های اول تا سوم را در میان ریسک‌های شناسایی شده، به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: پروژه های EPC، تامین تجهیزات، تجزیه و تحلیل حالات بالقوه شکست، مدیریت ریسک، تیوری فازی
  • تحلیل سلامت سازمانی با رویکرد مدیریت بحران و ارائه مدل مربوطه در پیشگیری از حوادث صنعت نفت
    سید فرزاد هاشمی صفحه 58

    این پژوهش با هدف مطالعه نقش سلامت سازمانی و ابعاد آن در مدیریت بحران و تعاملات سازمانی است. روش این پژوهش به صورت مروری و تحلیلی به مطالعات علمی، پژوهشی پرداخته است و هدف آن ایجاد یک زمینه و چشم انداز پیش روی کارکنان  در زمینه سازمانی خصوصا" در زمینه پتروشیمی در صنعت نفت کشور است. با این رویکرد  که  در منابع انسانی  یک دیدگاه مشترک به وجود آورد و این زنگ خطر را در یک کار پژوهشی به صدا در آورد که سلامت سازمانی اهمیت ویژه ای در مواقع حساس و بحرانی دارد. باید همگی در جهت مدیریت بحران مشارکت داشته باشند و همه این صنعت مادر کشور را در مواقع حساس یاری دهند. با توجه به مطالعه صورت گرفته  نتیجه حاکی از این بود که برای پیشرفت سازمانی و یا حداقل در بحران  باید اولا" سازمان از سلامت و همکاری لازم برخودار باشد، ثانیا" مدیریت بحران نیازمند برنامه ریزی قبل از وجود بحران و نیازمند یک سیستم اطلاعاتی گسترده است. در نهایت این پژوهش به طراحی یک مدل مفهومی انجامید که به وسیله آن می توان بحران ها را راحتر مدیریت کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، تعاملات سازمانی، سلامت سازمانی
  • مقدمه ای بر کارآفرینی دانشگاهی
    محمدمهدی رشیدی، فائزه فانیان صفحه 71

    صاحب نظران و دانشمندان، کارآفرینی را نیروی محرکه اصلی رشد و توسعه اقتصادی کشور معرفی کرده، و آن را فرایند نوآوری و بهره گیری از فرصت ها با تلاش و پشتکار بسیار دانسته اند. با توجه به تحولات دنیای امروز، بازارهای جهانی فردا از آن شرکت هایی است که به   کارآفرینی  بها می دهند. این تحولات بیش از هر چیز، حوزه ی آموزش را تحت تاثیر قرار داده است. ضرورت کارآفرینی در دانشگاه ها و مشارکت آنها در توسعه اقتصادی جامع مقوله ای است که دانشگاه ها و پژوهشگران زیادی را به خود مشغول کرده است. از آنجا که دانشگاه ها به عنوان متولیان اصل تربیت و پرورش اصلی تربیت و پرورش منابع انسانی تخصص در جامعه، نقش اساسی دارند، توجه به مقوله ی کارآفرینی دانشگاهی به توسعه ی بهتر این امر کمک می کند.
     دانشگاه ها می توانند از طریق شناسایی و بکارگیری عوامل محیطی، اقتصادی و فرهنگی که ظهور کارآفرینی را آسان می سازد ، زمینه ی مناسب را فراهم سازند ، چرا که کشوری که   کارآفرینان بیشتری داشته باشد از محرک های اقتصادی قوی تری برخوردار است. دانشگاه ها می توانند هم به طور غیرمستقیم از طریق تعلیم و تربیت داوطلبین و هم به طورمستقیم از طریق اقتصادی کردن تحقیق به کارافرینی کمک کرده و سرچشمه فعالیت های اقتصادی جدید باشند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی دانشگاهی، اقتصاد، اشتغال زایی
  • بررسی رابطه انگیزش کارکنان و رضایتمندی مشتریان در سازمان تامین اجتماعی
    زلیخا لطفی صفحه 77

    آینده جهان در قرن بیست و یکم آکنده از رقابت، توسعه بازارهای نو ظهور، عوامل محیطی نامطمین، رواج فن‌آوریهای برتر، مشتری مداری و گسترش تجارت و مسایل کارآفرینانه است.
      در این تحقیق، فرض بر این بوده است که کارکنان با انگیزه، اولا میل بیشتری به حضور در سازمان داشته، ثانیا کمتر غیبت کرده و نهایتا، در تصمیمات و عملیات سازمانی مشارکت فعال دارند. همچنین، می توان از افراد با انگیزه انتظار داشت که با تلاش و کوشش فراوان در جهت بهبود عملکرد خود و نیز سازمان حرکت کرده و نیز، در جهت رفع انتظارات و نیازهای مشتریان بر آیند. بنابراین، می توان چنین فرض کرد که کارکنان با انگیزه نسبت به کارکنانی که انگیزه کمتری برای کار و تلاش در سازمان دارند، تلاش بیشتری را برای رفع نیازها و انتظارات مشتریان از خود نشان می دهند. نتایج این تحقیق نشان داد که با بهبود شرایط مرتبط با عوامل بهداشتی- انگیزشی می توان انتظار داشت که عملکرد افراد بهبود یافته و آنها درصدد تامین نیازها و خواسته های مشتریان برآیند و موجبات رضایت مشتریان سازمانی را فراهم سازند.

    کلیدواژگان: انگیزش، عوامل بهداشتی، عوامل انگیزشی، رضایت مشتریان، سازمان تامین اجتماعی
|
  • Ranking Entrepreneurial World Class Project Management, Engineering Abroad
    Abdolnabi Ghayem Page 11

    due to the rapid rise of new competitors and create a sense of distrust of traditional management practices in companies, entrepreneurial organizations need more than ever. The purpose of this study was to identify and rank the entrepreneurial component in the management of world-class engineering projects abroad. The methodology of this study  was, in terms of the aim applied, nature : correlation , data collection: survey. The study population consisted of experts and academics in the field of crisis management and engineering technical projects outside the country. A questionnaire was used to collect data that includes seven factors is entrepreneurial.

    Keywords: Ranking, Entrepreneurial Components, World-Class Management, Project Engineering, Project Abroad
  • Management and Procurement Risk Rating Epc Projects Using Fuzzy Fmea Techniques / (Case study: Project pelletizing industrial companies Azaran)
    F. lawyer, Miqdad Haji Mohammad Ali Jahromy Page 37
  • Analysis of organizational health and in the prevention of crisis and relevant model Iran's oil industry accidents
    Farzad Hashemi Page 58

    This study aimed to investigate the role of organizational health and organizational aspects of crisis management and communication. Methods This study reviewed and analyzed scientific studies, this research is aimed at creating a context and prospects of staff in the organization, especially "in the field of petrochemical industry in the country. With this approach in human resources a comment common cause of the alarm in a research work sounded that organizational health is especially important in critical situations and crisis. Would all have to manage the crisis involved and all the industry the mother country during sensitive help day. According to a study result showed that for organizational development, or at least the crisis Must first "organization of health and cooperate enjoyed the second" crisis management requires planning before a crisis and needs a system of intelligence is widespread. Finally, this study is to design a conceptual model lasted through which the crisis easier to manage.

    Keywords: Crisis Management, Organizational Communication, Organizational Health
  • Introduction To Academic Entrepreneurship
    Mohammad Mehdi Rashidi, Faezeh Fanian Page 71

    Due to developments of today’s world, tomorrow’s world market is for those companies that are that deals entrepreneurial risk-taking. These developments are effecting on education more than anything else. The essential of entrepreneurship in universities and their participation in economic development is a comprehensive issue that has preoccupied many researchers and universities. Universities can provide proper contex through the identification and environmental, economic and cultural factors that make the rise of entrepreneurship be esier. Because the country which has a large number of entrepreneur will have stronger economic stimulus.

    Keywords: entrepreneurship, academic entrepreneurship, economy, job creation
  • The Relationship Between Employee Motivation And Customer Satisfaction In Social Security Organizations
    Zoleikha lotfi Page 77

    In this enquiry assumption that personnel are have motive firstly they have very interest to presence in the organization.Secondly they have more less absence. Finaly they very active in partnership for disition making and organzaitional operative. Also can expect individuals have motive with very try to move in for selfs and organization performance development too. And in this manner removing the customers expects and needs. Therefore we can assumption that motivative personnel that regard to personnel that have less motivation show that for work and try in organization. More try for removing expects and needs.The results of this enquiry persent that by development of individuals performance can expect develop hygiene- motive factors and they try remove the customer expects and needs and to satisfy about customers.

    Keywords: Motivation, Health Factors, Motive Factors, Customer Satisfaction, Social Security Organizations